Consecutieftolk 2018-09-25T11:26:59+00:00

Consecutief tolken, wat is dat?

Leer meer over de voor- en nadelen van consecutieftolken

Consecutief is een ander woord voor ‘opeenvolgend’. Voor tolken houdt het in dat de gesproken tekst en vertaling elkaar opvolgen. Makkelijker gezegd: een spreker pauzeert na één of meerdere zinnen zijn verhaal, waarna de tolk de tijd heeft om te vertalen wat er zojuist is gezegd. Je zal dus behoorlijk wat pauzes in moeten lassen, maar daar krijg je wel een héél nauwkeurige vertaling voor terug!

Hoe groot is de groep?

Een consecutieftolk wordt ingezet in kleine groepen, hoewel een consecutieftolk grotere groepsgroottes aankan dan een fluistertolk. Situaties waarin een consecutieftolk jou hulp kan bieden, zijn:

  • Zeer technische vergaderingen
  • Kleinschalige trainingen
  • Een-op-een gesprekken

Zoals gezegd, moet je aardig wat pauzes inlassen tijdens een vergadering of training. Je raadt het gevolg: de training of vergadering duurt al snel twee keer zolang. Dit is geen ramp en je kunt hier gemakkelijk rekening mee houden door wat meer tijd in te plannen, maar het moet wel vermeld worden. Een groot voordeel van alle ingelaste pauzes is namelijk wel dat er veel extra uitleg kan worden gegeven. Waar dat nodig is natuurlijk. Bovendien kan een tolk door alle pauzes meestal de klus in zijn of haar eentje klaren.

Welk materiaal heb je nodig?

Consecutieftolken hebben het goed bekeken qua materiaalbenodigdheden. Bij korte berichten kan de tolk namelijk op zijn eigen gezonde geheugen vertrouwen. Bij lange boodschappen maakt de consecutieftolk notities op papier, zodat hij daar later op terug kan vallen. Door deze notities kan de tolk zéér nauwkeurige vertalingen verzorgen. Is iets niet duidelijk of heb je iets niet goed verstaan? Dan vraag je dit gewoon.

Spreekt dit jou aan? Je bent niet de enige. Consecutief tolken is een populaire tolkmethode. Aangezien er geen materiaal nodig is, heb je veel flexibiliteit. Je kunt geen plek verzinnen waar het niet mogelijk is om een consecutieftolk in te zetten. Bovendien vallen de kosten erg mee, want je hebt alleen een goed geheugen en briefjes nodig.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is voor consecutieftolken cruciaal. Je kunt een tolk zien als een ‘nieuwe werknemer’ die nog niet bekend is met alle unieke, bedrijfstechnische termen. Door een briefing te geven en specialistisch vocabulaire toe te lichten, kun je de tolk helpen zich voorbereiden. Zo heb je op de dag zelf het meeste profijt van de tolkdienst!

Voordelen

  • Geen apparatuur vereist
  • Hoge accuratesse
  • Lage kosten

Nadelen

  • Vertraging
  • Niet bruikbaar in grote groepen
  • Vereist voorbereiding

Consecutieftolk nodig? Wel of geen apparatuur? Kom er direct achter!