Gesprekstolk 2018-08-31T12:38:59+00:00

Een gesprekstolk, wat is dat precies?

Leer meer over de voor- en nadelen van een gesprekstolk

Je hebt vast weleens een gesprek willen aanknopen met iemand die een andere taal spreekt dan jij. Zo heb je vast eens op vakantie wilde handgebaren gebruikt om bij de lokale bakker duidelijk te maken welk brood je wilde of om te proberen een anderstalige medegast de weg naar het strand te wijzen. Herkenbare situaties?

Voorbeeldsituaties

Voor een onschuldig gesprek tijdens de vakantie is het niet erg als jullie elkaar niet volledig begrijpen. Echter, in sommige situaties is het wel van groot belang dat twee (of meerdere) mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan en elkaar begrijpen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een consult in het ziekenhuis, zoals een gesprek tussen een arts en patiënt;
  • een gesprek met een overheidsinstelling, zoals een oudergesprek op school;
  • een juridische bespreking, zoals een notarisafspraak of gesprek tussen een advocaat en cliënt.

In dit soort situaties biedt een gesprekstolk hulp. Kort gezegd: een gesprekstolk tolkt tijdens gesprekken. Door een gesprekstolk kunnen personen, die elkaars taal niet machtig zijn, een gesprek voeren. Als zij belangrijke informatie moeten bespreken, is een gesprekstolk onmisbaar. Deze kan alle essentiële informatie vertolken, zodat geen enkel cruciaal detail verloren gaat. In sommige situaties is dit van levensbelang. Zo moet het voor een arts duidelijk zijn waar jij pijn hebt. Anders kan hij geen medische hulp bieden.

Tolkmethode

Een gesprekstolk tolkt consecutief. Dit houdt in dat de tolk steeds een paar zinnen vertaalt, nadat de spreker gesproken heeft. Er zit dus een korte pauze in het gesprek. Tijdens congressen is dit niet wenselijk, maar tijdens een gesprek is dit geen probleem. De gesprekken zijn namelijk van korte duur (max. een uur) en de pauzes hebben een voordeel: de tolk heeft tijd om details toe te lichten of extra informatie te vragen. Zo weet je zeker dat je alle informatie te horen krijgt.

Overige kenmerken

Daarnaast heeft een gesprekstolk een aantal andere kenmerken:

  • Een gesprekstolk tolkt op locatie.
  • Een gesprek tolkt meestal in een klein gezelschap van twee tot tien personen.
  • Er is geen apparatuur vereist.

Gesprekstolk nodig? Met of zonder apparatuur? Kom er direct achter!