Congrestolk 2018-08-31T12:25:02+00:00

Congrestolk

Wat is een congrestolk eigenlijk?

Een congrestolk tolkt op congressen. Dit klinkt logisch, maar we leggen graag uit waarom deze specialisatie überhaupt bestaat.

Congrestolken is specialistisch werk, omdat het behoorlijk intensief kan zijn. Het vereist namelijk veel ervaring, kennis, voorbereiding en een hoge dosis concentratie. Vaak worden congrestolken daarom uitsluitend voor belangrijke evenementen ingezet.

Aan wat voor evenementen moet je dan denken? Meestal zijn het grootschalige, meertalige evenementen. Een paar voorbeelden:

  • internationale conferenties
  • internationale bedrijfscongressen, bijvoorbeeld als het bedrijf actief is op/in meertalige markten
  • internationale, politieke onderhandelingen met afgevaardigden uit de hele wereld

Ervaren simultaantolken

In 95% van de gevallen tolkt een congrestolk simultaan (de overige 5% is fluisterend of consecutief). Een simultaantolk tolkt, terwijl de spreker spreekt. Het grote voordeel hiervan: het congres hoeft niet onderbroken te worden om vervolgens alle talen één voor één af te gaan. Je kunt je voorstellen dat dit zorgt voor een vertraging waar het programma niet op berekend is. Congrestolken werken vanwege het intensieve karakter in paren. Per taalcombinatie worden twee tolken ingezet.

Hulpmiddelen

Een congrestolk heeft hulpmiddelen nodig:

Voorbereiding

Een congrestolk is een ervaren simultaantolk. Het is echt niet makkelijk om te werken in ‘the heat of the moment’: denken en spreken tegelijk gaat niet iedereen even makkelijk af. Daarom is een goede voorbereiding cruciaal en doe je er goed aan om in ieder geval het volgende door te sturen:

  • een dagagenda
  • presentaties van sprekers
  • een lijst van acroniemen, afkortingen en terminologie
  • zoveel mogelijk achtergrondinformatie
  • plattegrond, zodat het logistiek op rolletjes loopt. Je kunt namelijk moeilijk een tolkcabine op een plaats zetten waar geen kabelaansluiting mogelijk is of waar ruimtegebrek is. Bovendien moeten de tolken zicht hebben op de spreker(s).

We denken natuurlijk graag met je mee en zorgen ervoor dat alle informatie bij de tolken terechtkomt. Zo verloopt het evenement straks op rolletjes.

Een simultaantolk op je congres? Of toch een consecutieftolk? Kom er direct achter!